Tur de forţă al noului ambasador al Turciei, în prima sa vizită la Constanţa

La o lună de la prezentarea scrisorii de acreditare, noul ambasador al Republicii Turcia la București, Ömϋr Șölendil, a efectuat și prima vizită oficială la Constanţa, gazde fiindu-i reprezentanţii comunităţilor turcă şi tătară, consulul general al Turciei la Constanţa, liderul religios al musulmanilor din România, dar şi prefectul judeţului Constanţa.

Vizita diplomatului turc a început vineri în mijlocul celei mai compacte comunităţi de turci din Dobrogea care se găseşte la Fântâna Mare. În satul locuit în exclusivitate de etnici turci, delegaţia oficială a poposit pentru a cunoaşte comunitatea, dar şi pentru a inaugura o cişmea şi o casă mortuară la geamia din localitate.

Următoarea oprire a noului ambasador al statului turc a fost Medgidia, unde a vizitat Colegiul Naţional „Kemal Atatϋrk”, a fost oaspetele administraţiei locale, dar şi al filialei locale a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România. Aici, primirea a fost una plină de surprize, în această perioadă la Medgidia aflându-se în tabără un grup mare de copii din Crimeea, care alături de cadrele didactice şi copiii tătari din Medgidia l-au întâmpinat pe reprezentantul statului turc.

Geamia Hunkiar din Constanţa a fost următorul punct pe agenda ambasadorului, după care, la sediul Muftiatului Cultului Musulman din România a avut o întâlnire cu şeful cultului musulman, muftiul Muurat Iusuf, dar şi cu reprezentanţii uniunilor turcă şi tătară.

Investitorii români, aşteptaţi în Turcia

Cu acest prilej, ambasadorul a ţinut să vorbească despre bunele şi vechile relaţii de colaborare dintre Turcia şi România, şi-a manifestat bucuria de a fi fost numit ambasador în ţara noastră, a mulţumit autorităţilor române pentru toleranţa manifestată faţă de toate minorităţile, dar cu precădere cu trimitere către comunităţile turcă şi tătară, şi a vorbit despre oportunităţile de colaborare economice, culturale şi educaţionale dintre cele două state. Pe lista priorităţilor se află, potrivit declaraţiilor ambasadorului, continuarea proiectelor începute, dar şi iniţierea unor noi proiecte constând în colaborări în domeniile energiei, construcţiilor, turismului, transporturilor, sănătăţii.

Aşa cum a mai menţionat diplomatul turc, rămâne ca principal obiectiv pentru moment începerea curselor RO-RO între Turcia şi România.

„În curând, după ce vor fi depăşite anumite dificultăţi tehnice, aşteptăm să înceapă cursele RO-RO între Turcia şi România, în speţă Constanţa. Cadrul juridic este deja pregătit. Aceste curse sunt foarte importante atât pentru dezvoltarea sectorului comercial şi de ce nu şi a celui cultural. Oamenii de afaceri turci au investiţii serioase în România şi îi aşteptăm în Turcia şi pe investitorii români”, a declarat ambasadorul statului turc, Ömϋr Șölendil.

Din agenda diplomatului turc nu au lipsit vizitele la uniunile turcă şi tătară, unde s-a întâlnit cu liderii şi membri ai celor două comunităţi, dar şi la Radio T, postul de radio al turcilor şi tătarilor din Dobrogea, unde a acordat şi un scurt interviu. Noul ambasador al Republicii Turcia a fost şi oaspetele prefectului judeţului Constanţa, Claudiu Palaz.

Articol publicat şi în cotidianul constănţean „Cuget Liber”

Despre adinabocai

Jurnalist
Acest articol a fost publicat în Interetnica și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu